Canadese fruittelers hebben hun overheid gevraagd de toelatingsprocedure voor de genetische gemanipuleerde Arctic-appel onmiddellijk te verbreken. Nu de toelating van de appel in de Verenigde Staten bijna een feit is, zijn ze bang dat ook de Canadese regering deze weg zal volgen. 

Maandag 9 december sluit in de VS de tweede inspraakronde over de toelating van de genetisch gemanipuleerde appelrassen Arctic-Granny en de Arctic-Golden. Zoals het er nu naar uitziet , mogen de appels binnenkort in de VS geplant en verhandeld worden. In Canada loopt eveneens een toelatingsprocedure voor de door het Canadese bedrijf Okanagan Specialty Fruits ontwikkelde appels. Voordeel van de appels is dat ze niet bruin verkleuren bij het doorsnijden.
Fruittelers vrezen grote imagoschade wanneer de genetisch gemanipuleerde appels op de markt verschijnen. “Consumenten denken bij appels aan puur, natuurlijk, gezond en voedzaam fruit. De negatieve publiciteit over genetisch gemanipuleerde appels kan ook de afzet van regulier geteelde appels schaden”, verwachten de telers.
Uit onderzoek door British Columbia Fruit Growers’ Association en de Quebec Apple Producers Association blijkt dat 69 procent van de ondervraagden liever geen genetisch gemanipuleerd voedsel ziet en 91 procent vindt dat GM-producten duidelijk gelabeld moeten zijn. Wanneer deze consumenten de keuze zouden hebben, zou 14 procent zonder twijfel kiezen voor GM-producten, terwijl 35 procent dat pertinent niet zal doen. De overige ondervraagden twijfelen of laten dit afhangen van het soort product.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 december 2013 - 19:38