Op sociaaleconomisch terrein staan we aan de vooravond van een aantal belangrijke besluiten. De regering komt met een extra pakket maatregelen om met het financieringstekort van de overheid naar de 3 procent te brengen. Daarmee is een bedrag gemoeid van ongeveer 6 miljard euro.

De NFO wil niet dat dit gepaard gaat met extra lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. In de vorige rondes is het bedrijfsleven daar al genoeg door getroffen. Denk aan maatregelen als het afschaffen van de rode diesel, het verhogen van de assurantiebelasting en verhoging van de BTW. Ook is in die ronde de voorgehouden, willekeurige afschrijving van investeringen in de ijskast gezet. Naast de extra bezuinigingen heeft de regering de commissie Van Dijkhuizen aan het werk gezet om te komen tot een herziening van het belastingstelsel, zonder dat het de staat of de burger iets zou kosten. De voorstellen die Van Dijkhuizen deze week presenteerde, zijn toch wel erg voordelig voor de werknemers en erg onvoordelig voor de werkgevers. Van Dijkhuizen ziet in een ondernemer zowel een werknemer als een aandeelhouder. In zijn visie betaalt een ondernemer als werknemer veel te weinig belasting. Bovendien kan hij een beroep doen op een keur aan aftrekmogelijkheden. Van Dijkhuizen wil dit veranderen zodat ondernemers meer belastingen gaan betalen. Dit zou de schatkist 1 miljard euro extra opleveren. Dit gebeurt als ondernemers zichzelf een salaris geven dat meer in de lijn ligt met het salaris van de gewone werknemer. Ook moeten ze meer belasting gaan betalen over het vermogen dat ze in de onderneming hebben opgebouwd en er verdwijnen allerlei aftrekmogelijkheden. Ondernemers die de ruggengraat vormen van het bedrijfsleven worden door deze maatregelen hard geraakt, is de mening van de NFO en de andere werkgeversorganisaties. Zij vinden dit dus zeker geen goed idee.

Van Dijkhuizen wil verder het aantal schijven voor de inkomstenbelasting verlagen van 4 naar 2. Een heel lange schijf waar bijna 12 miljoen van de 13 miljoen belastingbetalers onder vallen. De eerste schijf heeft een tarief van 37 procent. Hierdoor gaat een grote groep werknemers minder belasting betalen en ontstaan er 140.000 banen extra. Maar om dit te betalen gaat de BTW omhoog: van 6 naar 8 procent en van 21 naar 23 procent. NFO en andere werkgeversorganisaties zijn hier fel tegen. Wederom een BTW-verhoging kan grote gevolgen hebben voor het herstel van de economie. Al met al heerst er bij de NFO weinig enthousiasme over de voorstellen van de commissie Van Dijkhuizen.

 

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 juni 2013 - 11:30