De NFO heeft in goed overleg met de andere aandeelhouders besloten om niet door te gaan als aandeelhouder van Inova Fruit. De andere aandeelhouders: The Greenery, Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg, Koninklijke Fruitmasters Groep, Veiling Zaltbommel en Veiling Haspengouw nemen de 10 procent aandelen van de NFO over. Zij wensen op de huidige wijze door te gaan met Inova Fruit.

Vanaf de oprichting van Inova Fruit in 2001 leverde de NFO een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe product-marktcombinaties in de fruitteelt in de vorm van conceptrassen. NFO was en is van mening dat de Nederlandse fruitteeltsector met een hoge kostenstructuur zich moet onderscheiden in de markt. Het telen van conceptrassen is een mogelijkheid voor fruittelers om dit te bereiken. NFO wilde in 2001 deze ontwikkeling ondersteunen en ervoor zorgen dat de Nederlandse fruitteeltsector deze ontwikkeling zou benutten. De introductie van conceptrassen is door diverse partijen in Nederland opgepakt. Er worden in Nederland verscheidene conceptrassen geteeld.

De NFO blijft van mening dat conceptrassen voor de Nederlandse sector van belang blijven om zich te onderscheiden. Ook voor bestaande rassen die in potentie een meerwaarde voor de sector zijn is het van belang om conceptmatig aan de slag te gaan bijvoorbeeld via een merk.

Gezien de brede aandacht acht de NFO de initiële fase van conceptrassen voorbij. De NFO is bovendien geen afzetorganisatie. Zij besloot om deze redenen niet langer aandeelhouder te blijven van Inova Fruit BV. In 2010 bracht de NFO haar aandelenbelang al terug van 16.4 naar 10 procent.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 8 februari 2013 - 12:30