De NFO besloot in goed overleg met de andere aandeelhouders om niet door te gaan als aandeelhouder van Inova Fruit. Gezien de brede aanpak vanuit de sector voor clubrassen vindt de NFO dat de opstartfase van conceptrassen nu voorbij is. De NFO is bovendien geen afzetorganisatie. Om deze redenen is besloten om niet langer aandeelhouder te blijven van Inova Fruit.

De andere aandeelhouders: The Greenery; Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg; Koninklijke Fruitmasters Groep; Veiling Zaltbommel en Haspengouw nemen de 10 procent aandelen van NFO over (in 2010 bracht de NFO haar aandelenbelang al terug van 16.4 tot 10 procent).

De partijen wensen op de huidige wijze door te gaan met Inova Fruit.

Vanaf de oprichting van Inova Fruit in 2001 leverde de NFO een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe product-marktcombinaties in de fruitteelt in de vorm van conceptrassen. NFO was en is van mening dat de Nederlandse fruitteeltsector met een hoge kostenstructuur zich moet onderscheiden in de markt. Het telen van conceptrassen is een mogelijkheid voor fruittelers om dit te bereiken. Op dit moment worden er in Nederland diverse conceptrassen geteeld en zijn ze door verschillende partijen opgepakt. Ook voor bestaande rassen, die in potentie een meerwaarde voor de sector zijn, is het van belang conceptmatig aan de slag te gaan, bijvoorbeeld via een merk.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 februari 2013 - 19:30