Het boerenprotest van 1 oktober was een groot succes. Wat blijkt is dat we een groot draagvlak in de maatschappij hebben. De agrarische sector gaf eensgezind sectorbreed haar signaal af richting de politiek. De afgelopen dagen waren er in verschillende regio’s acties en woensdag 16 oktober staat weer een landelijke actie op stapel. Als NFO zijn we positief dat boeren en tuinders hun geluid laten horen en de NFO zal morgen ook weer van de partij zijn. Zo kunnen we laten zien dat 1 oktober niet een eenmalig statement is, maar dat het de agrarische sector menens is.

De NFO wil solidair zijn met de dierlijke sectoren waar de stikstofproblematiek veel harder speelt. Gerard van den Anker: “De kern van het signaal dat we af willen geven, is breder. De agrarische sector is belangrijk voor de gehele maatschappij. Voedselvoorziening, aantrekkelijk landschap, zorgen voor biodiversiteit. We kunnen het allemaal invullen. Dat vraagt om respect vanuit de overheid en om ondernemersruimte en die wordt ons ontnomen.
Voor onze sector is gewasbescherming een heel belangrijk dossier. Er komen steeds meer eisen zonder uitzicht dat we middels een goede gewasbescherming op een rendabele manier een kwaliteitsproduct kunnen telen. Eén ding is zeker: zonder effectieve gewasbescherming worden maatschappelijke doelen niet gehaald. We hebben als fruitteelt al zo veel stappen gezet en doelstellingen gehaald. Wat we nu nodig hebben, is uitzicht op een effectieve gewasbescherming die goed is uit te voeren in de praktijk. De NFO zal zich daarvoor hard maken nu de uitvoeringsagenda voor het gewasbeschermingsbeleid tot 2030 wordt vastgesteld.
Een duidelijk publieksvriendelijk signaal van boeren en tuinders en de opgebouwde goodwill en sympathie helpen ons om dit doel te bereiken. De politiek is nu echt aan zet.

Kijk op farmersdefenceforce.nl voor het complete programma van de protestactie op 16 oktober.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 oktober 2019 - 20:03