Recent introduceerde Topcon het automatisch sturende elektrische stuurwiel AES-35 ter vervanging van het klassieke stuurwiel. Voor de aansturing zorgt de Topcon AGI-4 ontvanger/stuurcontroller. Door de onvoldoende nauwkeurigheid van deze ontvanger/stuurcontroller is voor de fruitteelt een aanvullende RTK-adapter nodig, zodat de maximale stuurafwijking daalt naar 2 cm. Hierbij is geen stuursensor nodig. Waar nauwkeurig rijden belangrijk is, bijvoorbeeld bij lage snelheden, is combinatie met een stuursensor wel mogelijk.
Het stuursysteem werkt op basis van gps-coördinaten. Op nauwkeurig met gps aangeplante percelen volstaat eenmalig het doorrijden van de eerste rij voor het instellen van de gps-coördinaten. Percelen met afwijkende rijafstanden moeten rij voor rij aangemaakt worden.
AES-35 is niet gebonden aan een bepaald (tractor)merk en is eenvoudig uitwisselbaar tussen tractoren en andere voertuigen. Het systeem is waterdicht en geschikt voor cabineloze voertuigen. Ten slotte blijft het originele stuursysteem intact en is handmatig verder rijden mogelijk door zelf het stuur over te nemen. Het hele systeem is, afhankelijk van de RTK-adapter, beschikbaar vanaf € 16.500 inclusief btw.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 maart 2017 - 19:39