Het Duitse bedrijf Wagner Hydraulik und Antrieb ontwierp het Whailex-Schutz-Netz-System waarmee het mogelijk is per rij het (hagel)net of folie te openen en te sluiten. Het grootfruit gebruikt het systeem vooral als hagelbescherming. Hiermee kan men maximaal 100m netlengte handmatig op- en afrollen. Volgend jaar komt Wagner echter met een systeem waarmee netlengten van 300 à 400m in een keer op- en afgerold kunnen worden.

Voor kleinfruit maakte het bedrijf de naar beneden hangende folieflappen korter ten behoeve van meer plukgemak; het folie is nu ongeveer vlak. Boven elke rij worden twee flappen los van elkaar gemonteerd. Door de flappen boven de rij langer te laten, regent het niet in. Dit is mogelijk doordat deze flappen naar links of rechts uitwijken, afhankelijk van de windrichting, en daardoor over de opening tussen de twee folies vallen. Zo komt ook de beluchting (met als gevolg oververhitting) van de vruchten niet in het gedrang.

Het folie is vanaf de grond monteerbaar en demonteerbaar. Kleinfruitgewassen tot 2,50 m hoogte zijn geschikt voor dit foliesysteem. Het systeem is geschikt voor aanplanten die maximaal vijf jaar staan en kost € 15.000 à € 20.000 per hectare.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 14 december 2012 - 10:30