Handelsonderneming Vlamings BV uit De Mortel introduceerde tijdens de International Soft Fruit Conference de Ornata Air Plus; een nieuw type vliegengaas dat speciaal is ontworpen om de suzuki-fruitvlieg te weren van zachtfruitpercelen.
Het gaas, dat Vlamings ontwikkelde in samenwerking met nettenfabrikant Howitec in Bolsward, kenmerkt zich door een beperkte maaswijdte (ca. 0,77×1,02 mm) en een hoge lucht- en lichtdoorlaatbaarheid. “Aan een gaas dat de suzuki-fruitvlieg moet weren, worden specifieke eisen gesteld”, zegt Heino Van Doornspeek, specialist klein- en steenfruit bij Vlamings. “Zo mag de maaswijdte slechts zeer beperkt zijn, net zoals het lichtverlies en de luchtcirculatie. Daarop is het gaas ontworpen: er is gekozen voor UV-gestabiliseerde HDPE, een licht en transparant materiaal. Hierdoor is sprake van een lichtdoorlaat van 92 procent.”
Het net is inzetbaar in teelten als kers, braam en framboos. De kosten zijn sterk afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid en komen uit op circa 1,00 tot 1,25 euro per m2.
Volgens Vlamings kan Ornata Air Plus vooral helpen de invlieg van de suzuki-fruitvlieg in het voorjaar te beperken en daarmee de opbouw van de populatie een halt toeroepen. Desondanks blijven een goede hygiëne en continue monitoren belangrijk, benadrukt Van Doornspeek.
De toeleverancier heeft inmiddels de eerste bestellingen binnen. Deze zijn onder meer afkomstig van kersentelers die het gaas ook inzetten tegen de kersenvlieg en dit gaan gebruiken in combinatie met regenkappen.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 januari 2015 - 19:03