Na 18 jaar krijgt het bruinrood gebloste Zwitserse perenras CH201 (Harrow Sweet x Verdi) van Agroscope de merknaam Fred. VariCom, eveneens uit Zwitserland, verkoopt CH201 onder deze geregistreerde merknaam.
Pcfruit plantte het ras in 2012 aan. “De gevoeligheid van Fred voor meeldauw, bacterievuur, perenaftakelingsziekte en kanker is ons nog niet helemaal duidelijk”, meldde Ann Gomand (pcfruit) tijdens de recente voorstelling van de proefresultaten 2017 in het Belgische Sint-Truiden. “Op onze proeftuin bleek het ras licht gevoelig te zijn voor schurft en in een nat voorjaar zoals 2016 gevoelig voor Pseudomonas.”
Fred is wel productief en heeft een grote vruchtmaat. “Ook na de nachtvorst vorig jaar produceerde het ras 12 kilo per boom, hoewel de peren door de vorst waren misvormd.” Van 2015 tot en met 2017 was het vruchtgewicht (ruim 200 gram) jaarlijks ongeveer gelijk en produceerde Fred jaarlijks 12 à 14 kilo per boom.
“Het nieuwe ras smaakt iets bitter en niet echt zoet”, aldus Gomand. “Ook is de iets korrelige textuur niet vergelijkbaar met een boterzachte Conference of Doyenné de Comice.” Fred bloeit tegelijk met Conference; de pluk valt normaliter begin oktober.
Overigens heeft het nieuwe perenras niets te maken met Fred & Ed waaronder The Greenery sinds 2010 ready to eat snackfruit en -groenten voor kinderen levert. Fred & Ed-producten zijn klein genoeg om in een kinderhand te passen, terwijl Fred juist een vrij grote peer is. Binnenkort volgen in Fruitteelt meer proefresultaten uit 2017 van pcfruit.

Foto: Na de nachtvorst (2017) waren de Fred-peren misvormd.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 februari 2018 - 19:05