In groten getale trekken vakantiegangers uit Azië naar Nieuw-Zeeland, met name naar de regio Nelson, om de oogsten binnen te halen. Vorig jaar waren de oogsttoeristen al een opmerkelijke verschijning, dit jaar is hun aantal zelfs verdubbeld. In Nelson lopen circa 3.000 Aziatische vakantiegangers rond die bij de oogst betrokken zijn, meldt Frank Pons, correspondent voor Fruitteelt in Nieuw-Zeeland.

In Nieuw-Zeeland kunnen telers seizoenwerkers van de eilanden gedurende zes maanden inzetten. In de meeste gevallen ontwikkelt zich een goede verstandhouding en komen dezelfde mensen elk jaar terug.

Frank Pons: “Vorig jaar waren er nogal wat mensen uit Azië die hier gedurende de oogst konden werken. Dit had toen nog weinig effect op de arbeidsmarkt, het vulde zelfs het tekort aan arbeidskrachten aardig aan.”

De werkgevers moeten echter de eilandbewoners tijdens hun verblijf van accommodatie voorzien en verder aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar laten zij de Aziatische toeristen de oogst binnenhalen, dan hoeven ze dat allemaal niet. Het aantal bedrijven dat Aziatische mensen aanneemt groeit enorm, maar het aantal seizoenwerkers uit de eilanden vermindert niet. Bij ‘hun’ werkgever kunnen ze niet of nauwelijks nog terecht en moeten dus voor hun eigen onderdak en transport zorgen. En alle goedkope accommodaties zitten overvol, met Aziatische ‘toeristen’.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 april 2013 - 12:00