Bij steekproeven is in het fruit in Nieuw-Zeeland ook dit jaar weer zorgwekkend veel amino alcohol aangetroffen. In 2011 had het fruit te veel amino alcohol. Als gevolg daarvan kreeg fruitteeltorganisatie PGNZI (Pipfruit Growers New Zealand Inc) een waarschuwing. Als zou blijken dat in 2013 de situatie niet verbeterd was, konden telers hun fruit beter thuislaten.

De fruitteeltorganisatie stelde toen een lijst op van alle middelen die telers spuiten en testte deze middelen vervolgens op de aanwezigheid van amino alcohol. Alleen spuitmiddelen die er vrij van waren, mochten telers nog gebruiken. De kosten van de testen waren voor rekening van de fabrikanten.

Vooral in Nieuw-Zeeland, waar de hoeveelheden van een spuitmiddel vaak erg klein zijn vanwege het relatief kleine areaal en de geïsoleerde ligging van het land, is dat per eenheid een hoge kostenpost.

De fruitteeltorganisatie nam van de huidige oogst weer steekproeven en vond in een aantal analyses toch weer amino alcohol. De hoeveelheid is niet bekend gemaakt, maar naar verluid gaat het om een vrij hoog aantal en was het gehalte aan de gewraakte stof zorgwekkend.

De lijst, de waarschuwing en het onderzoek hebben kennelijk niet veel uitgehaald. De organisatie gaat nu verder uitzoeken waar het probleem vandaan komt.

 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 5 april 2013 - 14:30