De export van Nieuw-Zeelandse appels zal komend seizoen opnieuw toenemen. De verwachting is dat het land komend seizoen (oogst vanaf februari 2019) 390 miljoen kg appels gaat exporteren (+4%), uitgaande van een oogst van 583 miljoen kg. De groei van de appelsector is al een aantal jaren aan de gang. Elk jaar breidt het areaal met 300 à 400 ha uit. Het areaal voor komend seizoen wordt geraamd op ruim 10.000 ha. Naast de uitbreiding vervangen Nieuw-Zeelandse telers jaarlijks gemiddeld 10 procent van hun areaal, grotendeels voor clubrassen. Op dit moment bestaat 40 tot 50 procent van de aangeplante bomen uit clubrassen.
De explosieve groei van de sector heeft ook een keerzijde: elk jaar zijn meer plukkers nodig. Voor komend seizoen heeft de overheid het aantal werkvergunningen voor seizoenswerkers uitgebreid naar met 1.750 naar 12.850. Vanwege de groeiende economie zijn de laatste jaren minder Nieuw-Zeelanders bereid te plukken en ook zijn er minder backpackers die de regio bezoeken. Naast seizoenswerkers zijn de komende jaren ook fors meer vast arbeidskrachten nodig. NZ Apples and Pears verwacht dat er tot 2025 elk jaar 100 nieuwe banen bij komen in de sector.

Het afgelopen seizoen (januari tot september 2018) heeft Nieuw-Zeeland in totaal 362.867 ton appels geëxporteerd. Hiervan ging 96.280 ton naar de EU, dat was vanwege het vorstjaar bijna een kwart meer dan normaal. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste afnemer en is goed voor de helft van de export naar de EU. Na de EU is de Verenigde Staten een belangrijke afnemer (gelijk aan het Verenigd Koninkrijk), gevolgd door een groot aantal landen in Zuidoost-Azië.

Bron: gain.fas.usda.gov en NZ Apples and Pears

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 november 2018 - 19:02