Op de National Fruit Show in Kent zijn twee nieuwe frambozenrassen gepresenteerd: Malling Charm en Malling Bella. Het zijn de twee eerste rassen van het East Malling Rubus Breeding Consortium, een samenwerking tussen NIAB EMR en het Zwitserse Lubera, waarbij ook WB Chambers, Onubafruit en Perfection Fresh zijn aangesloten.
Malling Charm en Malling Bella zijn herfstframbozen en kunnen vanaf 2018 commercieel aangeplant worden in het Verenigd Koninkrijk. Malling Charm is een vroeg ras met een gemiddelde groeikracht. Malling Bella is groeikrachtiger en de oogstpiek valt middenin het herfstseizoen.


Columbia Star
Columbia Star is een nieuw bramenras dat is ontwikkeld door Oregon State University in de Verenigde Staten. Global Plant Genetics in het Verenigd Koninkrijk heeft het ras opgenomen in het assortiment en verwacht er veel van. Met name de smaak van de braam zou erg goed zijn. De vruchten zijn zoet en hebben een goede hardheid.
Columbia Star is een vroeg bramenras dat goed tegen koude winters kan, maar het voldoet ook tijdens hitte in het oogstseizoen. De langwerpige vruchten hebben een gemiddeld gewicht van 7,6 gram. In een proefaanplant kwam de productie uit op 8,5 kilo per plant.

Bekijk hier een filmpje over Columbia Star

Van zowel de frambozen- als de bramenrassen is nog niet goed bekend hoe ze zich zullen gedragen onder Nederlandse omstandigheden . Pcfruit kent geen van de rassen uit de praktijk. De proeftuin heeft al wel planten van Columbia Star besteld en wil het ras in 2018 beproeven.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017 - 19:22