Voor boomkwekers wordt het lastiger zich te onderscheiden van Europese collega’s. Vanaf 1 januari 2017 geldt voor uitgangsmateriaal van fruitgewassen een nieuw reglement van Naktuinbouw, gebaseerd op een nieuwe EU-richtlijn. De kwaliteitseisen voor uitgangsmateriaal worden voor de hele EU meer uniform.
Met de nieuwe regels verdwijnen de typisch Nederlandse oranje waarmerkstrookjes, waardoor Nederlands product niet meer zo duidelijk herkenbaar is als voorheen. Ook zal Naktuinbouw alleen nog inspecteren op bedrijven binnen Nederland. Dat betekent dat vestigingen van Nederlandse bedrijven in het buitenland voortaan door plaatselijke, soms minder ervaren, keurmeesters worden geïnspecteerd. Anderzijds heeft dit systeem ook voordelen. Buitenlands uitgangsmateriaal, dat nu het CAC-label draagt, kan eenvoudiger gecertificeerd worden.

Om toch onderscheidend te blijven bezint Naktuinbouw zich op extra maatregelen, zoals het maximaal aantal generaties vermeerderen, Xylella-vrij materiaal garanderen en alleen bij Naktuinbouw-erkende vermeerderingstuinen kopen. Het tot nu toe bestaande kwaliteit-plus-systeem Elite voor softfruit wordt dan uitgebreid naar hardfruit.

Kijk voor meer in het Naktuinbouw-magazine Buitenstebinnen

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 januari 2017 - 11:56