Dikkie van Nifterik (FS Europe) ontwikkelde in samenwerking met Agricom/Boreco een unit op de Onyx-hoogwerker om in één werkgang Whailex-netten te monteren (klik hier voor een filmpje). “Voorop de hoogwerker staat verticaal de nettenrol die hydraulisch op de juiste hoogte wordt gezet”, aldus Van Nifterik. “De persoon op de hoogwerker zet met clips het ongeveer 2,50 meter brede net vast aan de bovenste draad. Achter op de hoogwerker is een klein plateau met stoel en een nietmachine gemonteerd waarop een andere persoon handmatig het net vastniet op de flexibele buis.” De montage wordt uitgevoerd als loonwerk (€ 110 per uur exclusief btw). Een hectare netten monteren kost anderhalf tot twee dagen.

Zowel het plaatsen van de clips als het nieten gebeurt pneumatisch. Omdat het Whailex-Schutz-Netz-System, zoals het officieel heet, uit twee langs de boom hangende netten bestaat, wordt de montage aan beide kanten van de rij uitgevoerd. Met een hendel aan het uiteinde van de buizen kunnen beide netten apart handmatig opgerold worden. 

Een andere mogelijkheid is het monteren van een ongeveer 5,00 meter breed net dat in het midden over de bovenste draad wordt gehangen, zodat direct aan beide kanten van de rij het net naar beneden hangt. Het Whailex-net wordt vanaf een getrokken nettenwagen al rijdend afgerold en via een koker boven de rij gebracht. Personen op een hoogwerker aan de andere kant van de rij zorgen dan voor het vastzetten met clips aan de bovenste draad en vastnieten aan de flexibele buis.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 juli 2018 - 17:03