Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israël hebben een nieuw type robotarm ontwikkeld. Hoewel het nog om een prototype gaat, verwachten ze dat het principe ook voor de fruitsector interessant kan zijn.
De naam Minimally Actuated Serial Robot (MASR) geeft al aan dat het om een eenvoudig type robot gaat. De robotarm is gebaseerd op het principe van een slangrobot, maar het grote verschil is dat deze robot maar twee motors nodig heeft. Dat maakt de arm eenvoudig van constructie, licht van gewicht en daarmee ook relatief goedkoop. De robotarm bestaat uit losse schakels waarlangs een grijphand beweegt. De grijphand wordt aangestuurd door twee motoren; één om vooruit te komen en één om de richting te bepalen. Er is wel één grote ‘maar’ in het verhaal: de robotarm is niet snel. Dit zou op te lossen zijn door meerdere armen op de robot te plaatsen.
Naast de fruitsector zien de onderzoekers ook mogelijkheden voor de robot op ruimtevaartuigen. In de ruimte speelt het begrip tijd immers een veel kleinere rol.

Klik hier voor een filmpje van het prototype voor de appelplukrobot.

Bron: spectrum.ieee.org

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 - 19:43