Chinese autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar aanleiding van beschuldigingen dat Chinese fruittelers met gewasbeschermingsmiddelen behandelde, papieren zakjes gebruiken om de appels tijdens de teelt mee te omhullen. Het lijkt een nieuw voedselschandaal in China te worden.

Het onderzoek is opgezet nadat de krant Beijing News meldde dat appeltelers in Yantai en het oosten van de provincie Shandong met gewasbeschermingsmiddelen gecoat papier gebruiken om hun appels mee te omhullen.

Het gebruik van papieren zakjes tijdens de teelt van appels ter voorkoming van insectenschade, bescherming tegen slecht weer en schuurschade, is algemeen goed in China. Maar de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de zakjes is illegaal. Het zou gaan om fungiciden op basis van tuzet en arsenicum/asomate. De zaak kwam in september 2011 aan het licht na het nemen van residumonsters op lokale markten. Overigens zouden, volgens de Chinese overheid, alle geëxporteerde partijen appels in 2010 en 2011 veilig zijn geweest. In totaal werd in 2011 217.000 ton appels geëxporteerd en op deze partijen zijn tijdens controles geen verboden residuen aangetroffen, stellen de Chinese autoriteiten.

Dat meldt de nieuwssite www.fruitnet.com .

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 juni 2012 - 18:00