The Greenery voerde de afgelopen weken in diverse boomgaarden bestuivingproeven uit op Sweet Sensation met een nieuw ontwikkelde bestuivingmachine . Met deze Italiaanse machine, die in een iets andere vorm ook ingezet wordt in de kiwiteelt, wordt het stuifmeel in een zeer fijne nevel van water verspreid. Ook is het apparaat op een perceel kersen getest.

 

Belangrijkste verschil met de bestuivingapparaten waarmee tot nu toe gewerkt werd, is dat het stuifmeel met deze machine nat verspreid wordt. Groot voordeel hiervan is dat er minder stuifmeel per hectare nodig is en dat telers sneller kunnen werken.

De gebruikte bestuivingmachine lijkt op de bekende KWH-spuitmachine met de zwarte luchtgeleidingslangen. Volgens Hendrik Hol van Mechanisatiebedrijf H. Hol en Zoon in Meteren, die de machine importeerde en de proeven uitvoert, is het Italiaanse werkingsprincipe vergelijkbaar met het oude KWH-systeem. Vanuit de vloeistoftank wordt met een overdruk gewerkt en vervolgens wordt de vloeistof met lucht vermengd en verneveld. Momenteel is de machine uitgerust met 6 20-liter tanks. In de toekomst kunnen uiteraard grotere tanks geïnstalleerd worden.

In de proeven gebruikt The Greenery stuifmeel afkomstig uit de Verenigde Staten en Korea in een dosering van 60 en 120 gram stuifmeel in 30 of 45 liter water. De kosten van het stuifmeel bedragen per 100 gram, afhankelijk van de herkomst, € 0,50 tot € 1,10 per gram. De rijsnelheid in de proeven varieert van 6 tot 9 km per uur.

De bestuivingproeven worden in opdracht van The Greenery uitgevoerd door Hendrik Hol van Mechanisatiebedrijf H. Hol en Zoon in Meteren en René Bal, student aan HAS Den Bosch en teeltadviseur bij DLV Plant.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 mei 2012 - 18:00