In het Huis van de Smaak op de Floriade zijn afgelopen week ruim 700 kg in partjes gesneden appels en peren aangeboden aan bezoekers. Zaterdag was zelfs een topdag met 5.500 bezoekers die wilden proeven. Henk Reinders, Jo Vrancken en Gilbert Petit die de stand om beurten bemanden kijken tevreden terug, maar ook enigszins bezorgd. Veel bezoekers waren verbaasd dat ook in Nederland zulke smaakvolle appels worden geteeld en vroegen zich af waarom die niet in de winkel te krijgen zijn.

 

In het Huis van de Smaak konden bezoekers vorige week terecht voor het proeven van komkommer en gerechtjes met champignons die koks hadden klaargemaakt. In de stand van de NFO werden appelpartjes van de rassen Junami, Golden Delicious en Jonagold uitgedeeld en partjes Conference-peren. Het fruit was gesponsord door Veiling Zuid-Limburg. Van Junami zijn de meeste kilo’s uitgedeeld, mede om dit ras extra onder de aandacht van de consument te brengen.

Over het algemeen waren de verwachtingen van de bezoekers niet al te hoog gespannen over het Nederlands fruit. Veel consumenten ervaren de kwaliteit van met name Nederlandse appels in de supermarkt als matig, maar eenmaal geproefd van het fruit op de Floriade waren ze meestal wel enthousiast. Dan kwamen ook de vragen, waar dit fruit te krijgen is en waarom de kwaliteit in de supermarkt vaak zo slecht is. “We zijn als Nederlandse fruitsector wel met de neus op onze tekortkomingen gedrukt”, heeft Henk Reinders ervaren. “De Nederlandse consument heeft er geen idee van dat er zoveel lekkere appels in de Nederlandse koelcellen liggen.”

Overigens waren er ook ‘heel veel’ Duitse bezoekers, wat volgens Reinders zeker ook aangeeft dat in ons buurland kansen liggen.

 

De eerstvolgende week dat de Nederlandse fruitsector centraal staat in het Huis van de Smaak is de week van 2 t/m 8 juli. Dan staat de kers centraal.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 juni 2012 - 18:30