Dankzij het Apple Futures-programma dat in 2008 is gestart heeft de Nieuw-Zeelandse appelsector 72 miljoen euro aan exportopdrachten binnengehaald, terwijl het programma ‘slechts’ 2 miljoen euro heeft gekost. Dat heeft het New Zealand Institute of Economic Research becijferd. Meer dan 65 procent van de exportappels wordt nu volgens het programma geteeld.

 

Het Apple Futures-programma is door Plant & Food Research in samenwerking met de telersorganisatie Pipfruit New Zealand ontwikkeld om tegemoet te komen aan met name de eis van Europese supermarkten om het middelengebruik te beperken. Het programma maakt onder andere gebruik van voorspellingsmodellen en schadedrempels, met als resultaat dat de appels voldoen aan de eisen die in meer dan 65 landen worden gesteld. De appels zijn veelal residu-vrij of bevatten minder dan 10 procent van het residu dat in de EU toegestaan is.

Overigens leden de Nieuw-Zeelandse telers dit jaar 3,3 miljoen euro verlies, maar dit verlies is nog beperkt dankzij het Apples Future-programma, stellen de onderzoekers. Jaarlijks exporteert Nieuw-Zeeland voor 225 miljoen euro aan appels.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 juli 2012 - 17:30