Tuinbouwbedrijven die openstaan voor vernieuwingen presteren vaak beter dan de wat conservatievere bedrijven. Dat meldde de Rabobank dinsdag 17 april op het openingscongres ‘Floreren met flexibiliteit’ op de Floriade. Met name fruitteeltbedrijven moeten zich meer concentreren op het maken van winst.

 

Een beperkte winstgevendheid is een gegeven in de fruitsector. Daarom moeten fruitbedrijven zich meer focussen op winst maken. Bedrijven moeten meer uit de huidige productiemiddelen halen en eventueel het bedrijf opschalen of verkleinen tot een optimale bedrijfsgrootte. Wanneer dat te weinig oplevert, moet het roer om, vindt de Rabobank. Bijvoorbeeld door een ander gewas – bijvoorbeeld clubrassen – te telen; door de productie (deels) naar een ander land te verplaatsen; nieuwe product-marktcombinaties te ontwikkelen of zelfs door een compleet ander productiesysteem.

 

De Rabobank baseert haar bevindingen op een flexibiliteitonderzoek dat de Erasmus Universiteit uitvoerde in opdracht van de bank op 880 tuinbouwbedrijven. Dit en volgend jaar kunnen bedrijven zelf ook een flexibiliteitscan door de Rabobank laten uitvoeren. Meer informatie hierover en over de studie ‘Floreren met flexibiliteit’ is te vinden op www.In2030.nl en www.rabobank.nl/agrarisch .

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 16 april 2012 - 21:30