Tijdens de inloopvond van de NFO-mutantenproef Elstar in Randwijk van dinsdag 8 september presenteerde PPO-onderzoekster Gondy Heijerman weer de nieuwste meetresultaten (zie bijlage verderop in dit bericht). Eind deze week wordt begonnen met een eerste pluk van de Elstar mutanten PCP, Elshof (referentie) en Excellent Star.
De metingen zijn uitgevoerd aan de vruchten van de bomen zonder hagelnet. Mutanten Bougie en PCP hadden bij de meting van 7 september het hoogste suikergehalte. Klik hier voor alle meetresultaten per mutant. De meeste zetmeelomzetting ligt bij Excellent Star en Elshof.
Excellent Star kenmerkt zich volgens Heijerman door de wat groenere grondkleur. Ondanks deze groene grondkleuring zette de rijping vorig jaar wel goed door, dat maakte volgens haar het bepalen van de juiste plukdatum wat lastig. “Na bewaring is dat hele groene er wel weer af.” Bij PCP werden vorig jaar in aanloop naar de pluk redelijk wat ‘lampjes’ gevonden, nu is het beeld qua kleuring homogener. De groei van de boom lijkt wat steiler ten opzichte van de andere mutanten.

Teeltomstandigheden
op 3 mei stonden de bloemen op het meerjarig hout in volle bloei. 7 mei is op de goed bloeiende mutanten (uitgezonderd Elrosa, Elshard en PCP) een ATS bespuiting uitgevoerd. Op 4 juni is er een MaxCel bespuiting uitgevoerd. Er is gestreefd naar circa 100 vruchten per boom in dit derde productiejaar.
Na de oogst en sortering (aan de hand van de Elstar, Altijd Raak specificaties) van de 6 mutanten wordt u via Fruitteelt en/of Nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de nieuwste resultaten na dit derde productiejaar.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 september 2015 - 17:18