Op groenten en fruit in de Nederlandse winkelschappen zit zeer weinig residu van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit de resultaten van de resudicontroles in 2010 en 2011 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Van de meest verkochte groenten en fruit bevat minder dan 1 procent resten gewasbeschermingsmiddelen boven de wettelijke normen. Bij appels en peren uit Nederland werd gemiddeld 2,9 middelen aangetroffen, maar in geen enkel geval werd de wettelijke norm overschreden.

Dit ligt bij risicoproducten als tropische vruchten en kruiden uit landen als Suriname, Vietnam en Thailand heel anders. Bij 42 van de 8.000 monsters was er een dusdanige overschrijding dat gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten waren. Dit leidde tot het terughalen van partijen uit de handel en blokkeren van import. Bij risicoproducten als aardbei, druiven, sinaasappels, mandarijnen en overige tropische vruchten werd in meer dan 10 procent van de monsters overschrijding van residu gevonden. De NVWA gaat het toezicht op importeurs van dergelijke producten buiten de EU verscherpen.

Bij appels en peren uit niet-EU-landen vond de warenautoriteit geen overschrijding van de wettelijke normen. Meer informatie: www.nvwa.nl

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 4 juni 2012 - 09:30