Vanmiddag demonstreerde BoFix-systems de Olmi-ontbladermachine in een vierjarige Kanzi-aanplant en een ouder Elstar-perceel bij fruitteler Bertie Tijssen in Batenburg. “We testen of de ontbladermachine de zomersnoei kan vervangen door met minder bladmassa voor een betere kleuring zorgen”, legde importeur Maurice Bouwens (BoFix-systems) uit.
De ontbladermachine vraagt een tractor van 80 pk bij blazen met 1,0 bar en een luchtopbrengst van 32 à 33 kuub per minuut. Voor appel volstaat waarschijnlijk 0,7 tot 0,8 bar bij een toerental van 300 tot 350 omwentelingen per minuut. Of de appels eventueel schade hebben, wordt morgen duidelijk. Van rijpe frambozen is bekend dat ze onbeschadigd blijven hangen. Overigens lagen bij 100 omwentelingen per minuut de Elstar-appels op de grond bleek vanmiddag. Mogelijk blijft de luchtstroom dan te lang ‘hangen’ op dezelfde plaats.
Vorig jaar ontbladerde de machine na de pluk het blad van Kanzi en Elstar met steel en al. Vanmiddag in dezelfde aanplanten werden bij 0,7 bar (en 300-350 omwentelingen) meer stukken van het blad ‘gerukt’ (zie Kanzi op de foto). Bij een druk van 1 bar gingen er wel meer bladeren met steeltjes af. “De werking zit vooral in de roterende blaaskoppen die voor pulserende luchtstromen zorgen. Belangrijk is om de luchtstroom op de bovenkant van het blad te richten; bij blazen aan de onderkant krult het blad alleen maar op.”

Dit jaar wil Bouwens bij meerdere fruitteeltbedrijven ervaring opdoen bij verschillende rassen. Omdat er nog weinig praktijkervaring is, moet nog blijken welke ontbladeringstijdstippen en instellingen het beste resultaat geven. Overigens kunnen beide dubbele roterende koppen hydraulisch en deels handmatig in de juiste positie en afstand ten opzichte van de boom worden gezet. Een hectare behandelen kost met de gewenste rijsnelheid van 1 km/uur zo’n zes uur. Klik hier voor het filmpje van het ontbladeren in het Elstar-perceel bij Tijssen (bij 0,7 bar en 1 km per uur).

Foto: Vierjarige Kanzi ontbladerd met Olmi-ontbladermachine bij 0,7 bar en 1 km per uur.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 juli 2018 - 20:00