De afgelopen week stond de biologische sector volop in de belangstelling. De Bio-beurs in Zwolle trok 10.000 bezoekers, ruim 8 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal bedrijven op de beurs was fors uitgebreid, van 250 vorig jaar naar 350 nu. De groeicijfers zijn een weerspiegeling van de stijgende verkopen van biologische voedingsproducten. In de publicatie ‘Organic is good for you’ zegt de Rabobank tot 2025 in West-Europa en de VS een groei te verwachten van de totale verkopen van biologische voeding van 6,7 tot 7,6 procent. Dat is ruwweg een drie keer zo grote groei als de stijging van de totale voedselconsumptie.

De stijgende vraag naar biologische producten over een langere tijd is een uitdaging voor producenten. Om aan de vraag te kunnen voldoen zullen meer boeren en telers moeten overstappen naar de biologische teelt. Het omschakelingsproces is echter ingewikkeld en kost de nodige investering , met name om de periode tussen gangbaar en biologisch te overbruggen. In de omschakelperiode hebben telers al wel met hogere kosten te maken, maar mag het product nog niet als biologisch verkocht worden.

Het is aan de voedingsindustrie om programma’s, bijvoorbeeld samen met telersorganisaties, overheid en financiële organisaties, op te zetten om omschakeling te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van kennis en bijvoorbeeld door de toegang tot financiering te vergroten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 januari 2017 - 13:46