Zowel in België als de VS heeft het Little Cherry Virus de aandacht van telers en onderzoekers. In beide landen loopt momenteel onderzoek naar de beste bestrijdingsstrategie van het virus. Ook wordt in België onderzocht op welke schaal het virus voorkomt. Daartoe is het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (IVLO) dit voorjaar gestart met grootschalige monstername. Matthias de Bakker van het IVLO kan nu nog geen uitspraak doen over het aantal monsters dat wordt onderzocht en de uitkomsten daarvan. Een snelle analyse van 280 monsters van verdachte bomen leerde eind 2013 dat 61 procent van de bomen besmet was met het Little Cherry Virus.

In de VS is vorig jaar in het kersenteeltgebied rond Wenatchee in de staat Washington zo’n 200 hectare kersen gerooid vanwege het Little Cherry Virus. Volgens onderzoekers is het niet duidelijk of de ziekte daadwerkelijk vaker voorkomt, of dat telers opmerkzamer zijn.

Sinds dit jaar is in de VS een testkit op de markt waarmee telers zelf middels een bladmonster kunnen testen of bomen besmet zijn met het virus. Elizabeth Beers, onderzoeker entomologie aan de Washington State University, noemt de test op de website van Capital Press snel en vrij goedkoop ten opzichte van de gebruikelijke moleculaire test. De basismaterialen kosten 300 dollar, waarna de kosten per test 30 euro bedragen. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 17 juli 2014 - 11:44