Wetenschappers van de Duitse universiteit Hohenheim gaan de oorzaak van beurtjaren bij appel onderzoeken. Mogelijk dat rijpende vruchten een hormoon afscheiden dat de bloesemvorming voor het volgende jaar onderdrukt. Voor het onderzoek zal gebruik gemaakt worden van het appelras Spencer’s Seedless. Dit zeldzame ras wordt vanwege het ontbreken van bloemblaadjes niet bestoven en vormt geen zaden. In het onderzoek zal een deel van de appelbomen kunstmatig bestoven worden om zo vruchten met zaden te kweken. Op deze manier kan worden onderzocht of de zaden in de vrucht daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor beurtjaren.
Een andere aanname die zal worden onderzocht is of de concurrentie om voedingsstoffen tussen groei en bloei zorgt voor beurtjaren. Mogelijk is er een grens aan de productie, die bij overschrijding leidt tot een daling in de productie.

Het onderzoek, dat nog tot 2020 loopt, wordt met 250.000 euro door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) en met 615.000 euro door het Australische Horticulture Innovation Australia Limited ondersteund.

Bron: proplanta.de

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 april 2017 - 20:37