Het Duitse Julius Kühn-Institut (JKI) onderzoekt welke genetische eigenschappen van frambozen en aardbeien de vruchten minder gevoelig voor suzuki-fruitvlieg maken. De onderzoekers kijken naar mogelijke oorzaken voor een mindere gevoeligheid, zoals voor fruitvliegen benadelende inhoudsstoffen, sterke beharing van de vrucht (mechanische barrière), zeer stevige vruchtschil zoals bij (wijn)druiven, onaantrekkelijke vruchtkleur of het inkapselen van de eitjes in de vrucht als natuurlijke plantafweerreactie.
Met een kunstmatig eilegonderzoek test het JKI meer dan 70 frambozenrassen uit hun genenbank. Als eerste test het instituut met behulp van ‘geen-keus-experimenten’. Hierbij krijgen vliegen vruchten van één ras voor eiafleg aangeboden om een eerste indruk te krijgen in de gevoeligheid van vruchten voor eiafleg. Vervolgens testen de onderzoekers of de vliegen eitjes leggen in de minst gevoelige rassen, zodat de eventuele rassenvoorkeur van de suzuki-fruitvliegen bekend wordt. Aansluitend worden vruchthardheid, Brix-waarde en pH-waarde vastgesteld om mogelijke verbanden met ongevoeligheid voor suzuki-fruitvlieg te identificeren.
De onderzoeksresultaten moeten zich vertalen in een plantadvies voor bepaalde rassen en tegelijk dienen als uitgangsmateriaal voor de opkweek van nieuwe ongevoelige rassen. Overigens staat op www.drosophila.jki.bund.de uitgebreide (Duitstalige) informatie over suzuki-fruitvlieg waaronder monitoring en maatregelen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 februari 2017 - 17:15