Leveranciers moeten klachten over oneerlijke inkooppraktijken anoniem kunnen indienen. Dat is één van de punten die naar voren kwamen op de hoorzitting/rondetafelgesprek over de inkoopmacht van supermarkten. De commissie Economie van de Tweede Kamer hield het rondetafelgesprek  vrijdag 14 november. Op de hoorzitting waren onder anderen vertegenwoordigers van LTO, CBL, FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) en Sweetpoint (telersvereniging van paprikatelers) uitgenodigd. De Tweede Kamer onderzoekt welke maatregelen werkbaar zijn om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen.

In september heeft Nederland, in navolging van het Europese Supply Chain Initiative, een pilot in het leven geroepen om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. Supermarkten en levensmiddelenfabrikanten hebben zes maanden de tijd om zich hiervoor in te schrijven. Tot nu toe heeft nog geen enkele supermarkt zich aangemeld, hoewel de meesten het initiatief wel zeggen te steunen. Maar dat blijkt nog niet uit de onlangs door Albert Heijn ontketende prijzenoorlog en de brief van Plus die daarop volgde om toeleveranciers met 2 procent te korten.

Ook in onder meer Groot-Brittannië en Hongarije bleken vrijwillige initiatieven niet goed te werken. Deze landen hebben nu een systeem met afdwingbare maatregelen. Spanje, Portugal, Ierland en Noorwegen werken daar nu aan. Verscheidene partijen drongen daar op de hoorzitting ook op aan. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 november 2013 - 14:03