Het plukken van blad voorafgaand aan een tweede pluk kan bij appel de kleuring bevorderen, maar is een tijdrovend karwei. Een ontbladermachine kan in relatief korte tijd veel blad verwijderen en levert een beter gekleurd product op. Met die gedachte kwamen afgelopen dinsdag, 14 november, zo’n 15 fruittelers bij elkaar op het bedrijf van Berti Tijssen in Batenburg voor een demonstratie van de Olmi-ontbladermachine. Bofix levert deze Italiaanse machine en heeft er inmiddels 11 van verkocht aan Nederlandse frambozentelers (zie ook ‘Nieuwe ontbladermachine multifunctioneel’).

In Italië wordt er al langer met interesse naar de werking van de bladblaasmachine gekeken. Daar is de machine ook al langer bekend, omdat deze ook in de druiventeelt wordt gebruikt. Een Italiaanse appel- en druiventeler deed drie jaar geleden de eerste tests met het apparaat in zijn appels. Dit jaar wordt de Olmi-machine op drie Italiaanse proeftuinen in appelaanplanten getest. Vanwege het late tijdstip is er dit jaar voor gekozen alleen te testen in Pink Lady (op de foto de aanplant na toepassing). Maurice Bouwens van Bofix: “Ze hebben de machine 3, 5 en 7 dagen voor de tweede pluk van Pink Lady toegepast om te kijken welk tijdstip het beste effect heeft.” Resultaten zijn nog niet beschikbaar.

Afgelopen dinsdag werd in Batenburg alleen langs lege boomrijen gereden, maar kon wel een goed beeld van de mogelijkheden van de machine worden verkregen. Diverse snelheden en toerentallen werden getest. Een snelheid van 1,6 km per uur, waarbij in 3 uur tijd 1 hectare kan worden behandeld, lijkt een goed resultaat te geven. Ook lagere snelheden werden getest. Opvallend was dat in appels een veel lager toerental nodig is om het blad te verwijderen dan in de frambozen. Uiteraard werd door de aanwezigen gediscussieerd of het blad nu niet veel losser hangt dan tijdens de oogst. Nu werd het blad volledig met steel van de boom geblazen. Zal dat tijdens de oogst ook zo zijn of ontstaan er dan meer kleine beschadigingen? Dat zijn allemaal vragen waarop nog antwoord moet worden verkregen, maar de kans is groot dat er volgend jaar nog meer demonstraties volgen.

Bekijk hier een filmpje van de Olmi-ontbladermachine.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 november 2017 - 20:23