Een twintig tot dertig procent hogere plukprestatie bij blauwe bes. Die winst kan volgens toeleverancier Vlamings worden geboekt door inzet van de nieuwe oogsthandschoen PickPick. Het hulpmiddel is met name geschikt voor bedrijven die een nasortering doen. 

De PickPick – een product van Spaanse makelij – is een flexibele handschoen, waaraan een zwart mandje is vastgenaaid. “Wanneer de plukker met duim en vingers de bessen eraf tikt, vallen deze in het mandje. Hierdoor hoeft hij of zich niet na ieder geplukt handje om te draaien, om de bessen in de dozen of kratten te doen. Pas wanneer het mandje – waarin circa 200 gram bessen kan – vol is, leegt de plukker dit in de doos of krat”, legt Jelle Gerstel van Vlamings uit. Dit bedrijf is dealer van de PickPick in Nederland, Duitsland, België, Scandinavië en Estland, Letland en Litouwen.

De oogsthandschoen is volgens Gerstel met name geschikt voor het oogsten van blauwe bessen. “Bramen en frambozen zijn te kwetsbaar voor deze werkwijze; een vol mandje wordt immers omgeschud in een doos of krat. En aangezien rode bessen in trossen worden geplukt, leent dit product zich ook minder voor de inzet van de PickPick.”

Vlamings signaleert veel belangstelling onder blauwe bessentelers voor de oogsthandschoen, die sinds eind juni beschikbaar is. “Een flinke groep telers werkt inmiddels met de PickPick. We zien dat de plukprestatie bij blauwe bes hierdoor flink omhoog gaat. Gemiddeld kan een medewerker per uur 20 tot 30 procent meer bessen plukken, zo laat de praktijk zien. Hij of zij hoeft zich immers minder vaak om te draaien.”

Aandachtspunt is volgens Gerstel wel dat plukkers doorgaans even moeten wennen aan het werken met de handschoenen, die 23,50 exclusief BTW kosten voor twee stuks. “Daarnaast is de PickPick vooral geschikt voor bedrijven die ook een nasortering doen. Doordat de bessen van de struik worden getikt, is namelijk sprake van een iets minder nauwkeurige selectie.”

Foto: Vlamings BV

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 augustus 2022 - 14:17