Opnieuw vorst

@rubriekplat = Na enkele prachtige voorjaarsdagen met temperaturen van 15 oC en zelfs hoger, werd het in de afgelopen week opeens weer heel winters. Met (door het KNMI verwachtte) minimumtemperaturen van -3 oC in het zuidwesten tot -6 oC in het noordwesten en boven een sneeuwdek mogelijk nog kouder. Door een harde wind kan voor mensen de gevoelstemperaturen tot -15 oC of lager dalen. Telers vragen zich af wat de gevolgen de vorst kan hebben op de bloemknoppen die uit rust komen. Voorlichters geven aan dat de knoppen veel verder in rust zijn dan vorig jaar tijdens de strenge vorst van begin februari. Een minimumtemperatuur van -7 oC tot -9 oC mag geen problemen geven, hoewel het in de nacht van 12 op 13 maart in sommige gebieden kouder was. In Limburg liep het kwik die nacht terug tot -13 oC, meldde www.weeronline.nl.

Erno Bouma (Agrometeorologisch adviesbureau) vermoedt dat er weinig aan de hand is in het grootste gedeelte van het land. Volgens hem heeft de plant in ieder geval geen weet van de gevoelstemperatuur. “Dat is iets wat wij mensen bedacht hebben en het nu tot in het onzinnige vertalen naar bijvoorbeeld vorstschade bij planten. De gevoelstemperatuur is een maat hoe warmbloedigen (zoals de mens) de temperatuur ervaren; het is een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid (de dauwpunttemperatuur) en de windsnelheid. Met planten heeft het niets van doen.”

Frank Maas (PPO Fruit in Randwijk) geeft aan dat er over de minimumtemperatuur in relatie tot wind weinig bekend is. Wel is volgens hem logischerwijs het risico van uitdroging groter. Voorlichters merken op dat we de gevolgen moeten afwachten tot na de vorstperiode. Preventief valt er nu in elk geval weinig meer te doen want beregenen is bij dergelijke wintervorst geen optie.

 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 5 april 2013 - 15:30