De Nieuw-Zeelandse overheid en fruitsector willen de Samurai-wesp in Nieuw-Zeeland introduceren om zo te voorkomen dat de bruin gemarmerde stinkwants uitgroeit tot een plaag. Op dit moment ligt een voorstel hiervoor ter inzage bij de Environmental Protection Agency.
De bruin gemarmerde stinkwants komt nog niet voor in Nieuw-Zeeland, maar dat lijkt alleen nog een kwestie van tijd. Het afgelopen jaar werd bij importcontroles een recordhoeveelheid van 2.000 stinkwantsen in 187 partijen importproduct gevonden. Vooral op voertuigen en machines uit Japan komen vaak stinkwantsen voor. Vier Japanse partijen werden zelfs geweigerd vanwege de stinkwantsen.
Een comité van telers van avocado’s, appels, peren, kiwi’s, tomaten, druiven en groenten werkt samen met de Nieuw-Zeelandse fytosanitaire dienst om een invasie van de bruin gemarmerde stinkwants te voorkomen. Het comité ziet de stinkwants op dit moment als de grootste bedreiging van de sector. Met de vroegtijdige introductie van de Samurai-wesp zou voorkomen kunnen worden dat een groot scala aan chemische middelen moet worden ingezet. De Samurai-wesp steekt niet en is onschadelijk voor mensen, maar doodt de eieren van de stinkwants.
In de Verenigde Staten vormt de stinkwants al een ware plaag en ook in Italië groeide het insect op verschillende locaties uit tot een plaag. In Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is de bruin gemarmerde stinkwants beperkt aanwezig. WUR-onderzoeker Herman Helsen monitort jaarlijks op de bruin gemarmerde stinkwants, maar het insect werd tot nu toe nog niet in Nederland aangetroffen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 april 2018 - 20:11