Na het warme weer afgelopen week is het deze week opletten met bacterievuur. “De verwachte regen kan, vooral in probleempercelen, voor verspreiding zorgen,” waarschuwde fruitteeltadviseur David Everaerts (pcfruit) afgelopen vrijdag tijdens de Opendeurdag pitfruit bij pcfruit (België). “Let ook op met pas geplante bomen die in bloei staan.”
Perenbladvlo is op de meeste percelen onder controle. “Spuit indien nodig Atilla, kaliumnitraat of bitterzout. Wacht met insecticiden zo lang mogelijk vanwege de schadelijkheid voor nuttigen. Spuit alleen in noodgevallen.” Er zijn veel nuttigen aanwezig. Ook oorwormen, wat te zien is aan vreterij aan de jonge scheuten.
Vanwege de droogte gaf Everaerts nog enkele adviezen. “Geef pas geplante bomen met kleine, gele bladeren en geen groeiwater. Maai om zonnebrand te beperken het gras niet, zodat het gras meer dauw opneemt. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid wat zonnebrand vermindert. Daarnaast zorgt lang gras in tegenstelling tot kort gras voor minder weerkaatsing van zonlicht op de vruchten. Beregenen of Surround (10 kg/ha) spuiten voorkomt ook zonnebrand. Vermijd ook agressieve middelen.”
Lang gras zorgt tevens dat bonenspintmijt in de grasbaan blijft zitten in plaats van naar de perenbomen te migreren. Fruitspintmijt gedijt ook goed bij het warme weer, terwijl hun natuurlijke vijand hier niet van houdt. Roofmijten zoeken juist de schaduw op. “Controleer daarom op aanwezigheid van fruitspintmijt,” besluit Everaerts.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 juni 2017 - 16:45