Na 36 jaar gaat teeltonderzoeker Tom Deckers van pcfruit met pensioen. Hij nam afscheid tijdens de Opendeurdag pitfruit afgelopen vrijdagavond. Tegelijkertijd presenteerde hij zijn snoeiboek met de titel ‘De taal van de fruitboom: basisprincipes van de snoei’. De snoei ligt Deckers na aan zijn hart. “Heel mijn leven ben ik al bezig met de snoei. Het is niet mijn taal, maar die van de fruitboom!” benadrukte Deckers. “Ik hoop dat telers antwoorden vinden in mijn boek. Dan wordt de communicatie tussen de teler en de fruitboom leuk.” Het snoeiboek is verkrijgbaar bij pcfruit (€ 20,00 voor leden en € 26,00 voor niet-leden).
Deckers begon in 1981 als assistent teeltonderzoeker bij het toenmalig Koninklijk Opzoekingstation van Gorsem, dat inmiddels samengevoegd is met pcfruit. Na elf jaar werd hij diensthoofd van de afdeling Teeltonderzoek.
Pcfruit-directeur Dany Bylemans bedankte Deckers voor al het werk dat hij met veel betrokkenheid verrichte. Op zijn beurt bedankte Deckers pcfruit en alle bedrijven en personen waarmee hij samenwerkte. Afsluitend benoemde de scheidend onderzoeker nog enkele aandachtspunten. “We hebben nood aan voldoende professionele fruitteeltlobbyisten in de politiek. Ook moet het inkomen van de fruitteler meer centraal staan. Niet alleen voorafgaand aan de implementatie van nieuwe wetgeving, maar ook bij nieuwe (club)rassen.” Ten slotte is inspelen op de klimaatverandering met de risicofactoren droogte, hagel en vorst nodig. “Net als bij appel moet ook bij peer irrigatie standaard worden. Hagelnetten zijn eveneens nodig en kunnen tevens de temperatuur verhogen tijdens nachtvorst.” Onderzoeker Serge Remy volgt Tom Deckers als diensthoofd op.
Een uitgebreid verslag van de Opendeurdag pitfruit volgt nog in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 juni 2017 - 16:47