Een uniek gezelschap van bijna tweehonderd onderzoekers streek vorige week neer in het Belgische Leuven. Het fruitteeltcentrum van de KU Leuven was van 14 tot en met 18 juli het toneel van het 12e International Pear Symposium. Er was een uitgebreid lezingenprogramma en waren excursies in de omgeving.

Er waren gasten uit alle perengebieden in de wereld, zegt Tom Deckers van Pcfruit: “Uit de Aziatische landen zoals China, Zuid-Korea en Japan, kwamen meer bezoekers dan anders.” Er was vooral veel aandacht voor nieuwe rassen en onderstammen. Wereldwijd is er veel interesse voor bicolore perenrassen met een helrode blos en zoekt men naar andere onderstammen dan Kwee C vanwege de gevoeligheid voor calciumchloride in veel teeltgebieden, aldus Deckers.

Woensdagmiddag was het lezingenprogramma meer teeltgericht en schoven circa 65 Nederlandse en Belgische telers en adviseurs aan (zie pagina 10).

Het symposium werd georganiseerd door het International Society for Horticultural Science (ISHS). Pcfruit was tevens betrokken bij de organisatie van het symposium. Nederlandse onderzoekers, onder wie Frank Maas, Gondy Heijerman en Marcel Wenneker, gaven presentaties. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 juli 2014 - 14:18