Het warme winterweer zorgt er in heel het land voor dat knoppen van peren- en pruimenbomen vervroegd gaan schuiven en zelfs uitlopen. Hier en daar een bloesem aan verder nog kale bomen is geen uitzondering. Het verschijnsel is geen reden tot paniek, maar wel een punt van zorg.
Het uitlopen van perenbomen speelt vooral op percelen met druk van de perenbladvlo. “Daar is het soms heftig, maar bij het grootste deel van de peren is nog niet veel aan de hand”, zegt Jan Peeters van Fruitconsult. De fruitteeltvoorlichter geeft aan dat de relatie tussen vroeg uitlopen en een hoge bladvlooiendruk bekend is. Als de temperaturen vanaf nu op de normale waarden blijven, verwacht Peeters niet al te veel problemen bij de peren.
Ook de pruimen houden zich bij lage temperaturen rustig, maar het verschil met de peren is dat deze al voldoende koude hebben gehad om uit de winterrust te komen. Zodra het warmer wordt, kunnen de bomen in bloei komen. Siep Fennema van Agrifirm is over de pruimen vooralsnog niet bezorgd. Pruimen kunnen heel massaal bloeien, dus misschien is het een voordeel dat een deel van de bloesem niet uitgroeit tot een vrucht, aldus de adviseur.
Bij peren kan dat ook een voordeel zijn, maar daar brengt het schuiven van de knoppen wel een ander gevaar met zich mee. De aanwezigheid van groene delen in combinatie met vocht kan aantasting door Pseudomonas of Alternaria in de hand werken. Met name op jonge percelen die alle bloemknoppen nodig hebben voor een goede zetting kan dit een probleem zijn. “Telers kunnen er nu weinig tegen doen, omdat de boomgaarden veel te nat zijn om in te rijden. Koper heeft wel een nevenwerking tegen bacteriën en schimmels, maar je moet er ook niet teveel van verwachten. Een goede bladvoeding is straks wel van belang”, adviseert Fennema. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 januari 2016 - 18:19