Voor de aardbeienteelt heeft het Belgische bedrijf Octinion een plukrobot geïntroduceerd. Klik hier voor een filmpje. De plukrobot voor de aardbei loopt momenteel ‘stage’ in het Belgische Hoogstraten en dit najaar wordt dit uitgebreid naar een nieuwe testlocatie. Octinion-directeur Tom Coen legt uit: “We zijn gestart met de aardbei, het is een dure vrucht en er zijn er veel van in België.” Hij legt uit dat ze ook voor kleinfruit bekijken wat de mogelijkheden zijn. Binnen twee jaar hoopt Coen met iets interessants voor de kleinfruitsector klaar te staan. Blauwe bessen staan nu bovenaan het lijstje. “Dit is een opkomende teelt en de markt ziet er goed uit.” Inmiddels werkt het bedrijf aan een vernieuwde grijparm, deze is volgens hem nog compacter en in de toekomst inzetbaar voor alle ‘berry’ soorten.
De focus zal in eerste instantie op verre landen liggen zoals Amerika. “De machine kan daar langer ingezet worden, en niet dus voor een paar weken. Commercieel kijkend dan hebben we het gevoel nu dat er 2 markten een ‘sense of urgency’ (red. een mate van noodzaak) hebben door een tekort aan arbeidskrachten. Vanwege de Brexit ontstaat er een tekort aan arbeidskrachten in het Verenigd Koninkrijk. In Amerika ontsporen de loonkosten, die gaan daar de komende jaren met 50% stijgen.” Praktisch gezien is Coen duidelijk: “We gaan voor inzet in de stellingteelt, we hebben geen ambitie voor de vollegrond, want dat is economisch niet haalbaar. Kleinfruitteelt is een verticale teelt, dus daar past de robot goed in. De machine is zelfrijdend (een driewielerconcept), dus niet afhankelijk van rails in het middenpad.
De techniek van plukken is anders dan die van andere initiatieven van plukrobots. “Wij benaderen het fruit van onderaf, dus geen zijdelingse benadering.” Daarnaast wordt er geoogst zonder steeltje om beschadigingen te voorkomen. De stelen van de vruchten worden als het ware geknikt (zie filmpje). Er wordt dus niet gewerkt met mesjes die ook nog eens ziektes kunnen overbrengen.
Het bedrijf heeft de ambitie om een machine voor kleinfruit in de markt te zetten die voldoende goed werkt en deze op een dusdanig niveau te krijgen dat de sector er met extra financiering in wil springen. Momenteel wil Octinion vooral veel leren van de kleinfruitsector qua teelt, cijfers, etc.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 juni 2017 - 17:42