De Europese Commissie stelt de komende drie jaar 172,5 miljoen euro beschikbaar voor promotie van agrovoedingsmiddelen. Van dit bedrag worden in totaal 79 campagnes opgezet voor een breed scala aan producten; van zuivel tot olijfolie en van vlees tot groente en fruit. Op gebied van groente en fruit gaan 23 campagnes lopen. De Nederlandse fruitsector profiteert niet mee van deze subsidie.

Vanuit Polen en Italië komen de meeste initiatieven voor het promoten van (hard)fruit. Vooral Italië weet goed gebruik te maken van de subsidies. Producentenorganisatie voor groente- en fruittelers CSO heeft middels drie projecten in totaal ruim 5,6 miljoen euro toegezegd gekregen. Het geld wordt gebruikt voor promotie van groenten en fruit in Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Taiwan, China, Hong Kong, Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Società Agricola Cooperativa 1,479 miljoen euro toegezegd gekregen voor appelpromotie in Hong Kong, India, Maleisië, Singapore en Vietnam. Tot slot gaat de producentenorganisatie voor appeltelers Assomela Società Cooperativa 315.000 euro EU-geld inzetten voor fruitpromotie in Italië en Spanje.
In Polen heeft Stowarzyszenie Sady Grójeckie 2,06 miljoen euro toegezegd gekregen voor een appelcampagne in Denemarken, Duitsland en Zweden. Voor de promotie van groenten en fruit in de Arabische Emiraten stelt de EU 1,4 miljoen euro beschikbaar aan de Association of Polish Fruit and Vegetables Distributors Fuit Union.
Vanuit België heeft het Vlaams centrum voor Agro- en visserij Marketing (VLAM) 686.000 euro toegezegd gekregen voor groente- en fruitpromotie in Canada, Colombia, Mexico en de Verenigde Staten.

Nederland
Vanuit Nederland zijn er geen projecten voor fruit aangevraagd. Bionext is de enige Nederlandse organisatie die op de lijst voor EU-subsidie prijkt. Bionext ontvangt 840.000 euro subsidie voor campagnes op de Nederlandse markt.
Voor het binnenhalen van de EU-subsidie is voldoende draagvlak nodig en bovendien vragen de projecten ook een eigen investering. Het subsidiebedrag bedraagt circa 70 procent van de totale projectenkosten.

Overigens vallen bovenstaande projecten onder de zogenoemde mono-programma’s; projecten ingediend vanuit één lidstaat. Voor deze projecten is 97 miljoen euro van de in totaal 172,5 miljoen euro beschikbaar. De overige 75,5 miljoen euro is bestemd voor zogenoemde multi-programma’s; projecten ingediend uit tenminste twee lidstaten. Aan de multi-programma’s wordt vanuit Nederland alleen deelgenomen door de zuivel- en vleessector en door Bionext.

Bron: ec.europa.eu

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018 - 19:46