Polen heeft de definitieve oogstraming voor appel vastgesteld op 2,4 tot 2,6 miljoen ton. Dat is iets meer dan bij de oogstraming in juli werd verwacht. Vergeleken met vorig jaar is de productie 30 tot 35 procent lager. Dat zegt Anna Kitala, agrarisch marktexpert van BGZ BNP Paribas.
Vooral bij Idared en Jonagold valt de productie fors lager uit. De verliezen bij Champion, Gala en Gloster zijn beperkter. Kitala zegt bovendien meer uitval tijdens bewaring te verwachten, vanwege de slechte inslagkwaliteit. Veel telers hebben de gewasbescherming, vanwege de nachtvorstschade, slechts beperkt uitgevoerd, waardoor de productkwaliteit beduidend lager is.
De perenoogst viel dit jaar 25 procent lager uit en kwam uit op 60.000 ton.

Klein- en steenfruit
Ook de oogst van klein- en steenfruit had zwaar te lijden van de nachtvorsten in april. Met name kersen werden er fors minder geplukt (-60%). Bij pruimen bedroeg de oogstreductie 40 procent.
De totale bessenproductie, inclusief aardbeien, wordt geschat op 0,5 miljoen ton, 15 procent minder dan vorig jaar. Opmerkelijk is dat de oogst van blauwe bessen juist hoger is dan voorheen. Dat heeft vooral te maken met de areaaluitbreiding van dit gewas. Na de VS en Canada is Polen tegenwoordig de derde grootste producent van blauwe bessen in de wereld.
De aardbeienproductie bedroeg 177.000 ton, de totale bessenproductie 130.000 ton (incl. 100.000 ton zwarte bessen). De frambozenproductie wordt 20 procent lager geraamd en zal op ruim 100.000 ton uitkomen. De kruisbessenoogst viel eveneens 20 procent kleiner uit en kwam uit op een kleine 10.000 ton.

Bron: sadyogrody.pl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 oktober 2017 - 19:00