Landbouwminister Carola Schouten gaat in Brussel overleggen of de EU-handelsnormen voor groente en fruit versoepeld kunnen worden. ChristenUnie, 50Plus en Partij voor de Dieren riepen de minister tijdens het algemeen overleg over het voedselbeleid van het kabinet afgelopen donderdag op om zich hard te maken voor afschaffing van deze Europese eisen. Dit om voedselverspilling tegen te gaan. Ook supermarkten zouden soepeler om moeten gaan met uiterlijke kwaliteitseisen van groente en fruit vinden de partijen.
Binnen de EU gelden naast algemene handelsnormen gericht op versheid, veiligheid en smaak, ook specifieke handelsnormen voor elf soorten groente en fruit, waaronder appels en peren. Deze zijn gericht op uiterlijke kenmerken. Dat maakt dat groenten en fruit met een uiterlijke afwijking niet in de winkel verkocht mogen worden, terwijl er verder kwalitatief niets mis is met de producten. Carla Dik-Faber van ChristenUnie: “Laat de EU de specifieke handelsnormen zo snel mogelijk afschaffen. Ze zijn echt overbodig. Hoe kunnen we met onze verantwoordelijkheid voor voldoende voedsel voor iedereen, verse, veilige en lekkere groenten en fruit verspillen puur en alleen om het uiterlijk?
En we spreken niet alleen de EU aan, ook de supermarkten zelf moeten zich minder blindstaren op het perfecte uiterlijk van een appeltje of de precieze afmetingen van een komkommer. Het gaat om versheid, veiligheid en smaak en die dingen zitten onder de schil. Aanvullende kwaliteitseisen van de retailers zorgen voor een verkeerde beweging waarin alleen het allerbeste goed genoeg is. Dat is niet langer vol te houden als je verspilling wilt tegengaan”.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 april 2018 - 19:37