Tegen de verwachting in is er een opvallende stijging van de appelprijzen in Polen. “Hoewel de WAPA de appelvoorraad in Polen op 1 april 1,4 procent hoger inschatte dan vorig jaar, kan de sterke prijsstijging beteken dat deze juist veel lager was dan vorig jaar”, verklaart marktanalist Mariusz Dziwulski op portalspozywczy.pl.
Als gevolg van de Russische boycot daalde de export dit seizoen tot nu toe met 50 procent ten opzichte van dezelfde periode voorgaand seizoen. Maar dankzij de Europese regeling  voor het uit de markt halen van producten, een verhoging van de binnenlandse aankopen en hogere afzet richting de industrie, is toch een aanzienlijk deel van de appelvoorraad afgezet. Opvallend is de hogere afzet richting de verwerkende industrie. In de periode van september 2014 tot februari 2015 zijn in totaal 200.000 ton meer appels verwerkt dan in 2013/’14. Ook zijn circa 100.000 ton  meer appels op de binnenlandse markt afgezet. Dit is waarschijnlijk te danken aan de extra media-aandacht vanwege de Russische boycot en de lagere prijzen.
Voor komend seizoen wordt opnieuw een goede oogst verwacht in Polen. Er is nauwelijks nachtvorst van betekenis geweest en dat biedt opnieuw een grote uitdaging om tot een winstgevende verkoop te komen. Ondanks de grote zoektocht naar nieuwe markten leveren deze tot nu toe beperkte mogelijkheden voor extra afzet.
Voor framboos en rode bes worden dit seizoen vooralsnog goede prijzen verwacht.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 mei 2015 - 15:54