Het Poolse fruitteeltnieuws wordt de laatste weken overheerst door berichten over de lage prijzen en de slechte situatie waarin de sector verkeert. Vorige week protesteerden fruittelers bij drie sapverwerkingsfabrieken in Lublin om zo hogere prijzen af te dwingen. Ze eisen een vergoeding van minimaal 0,35 zloty (8 cent) per kg appels.

Ook op social media is er veel aandacht voor de nijpende situatie onder fruittelers. Een bericht op Facebook van een fruitteler die zich genoodzaakt zag zijn appels terug in de boomgaard te storten, werd meer dan 2.000 keer gedeeld. Van de sapverwerker had hij bericht gekregen dat de prijs nog verder naar beneden was bijgesteld; van amper 4,5 cent naar nog geen 4 cent per kg. Diezelfde dag besloot hij niet meer te leveren en zijn appels te storten.
In augustus lagen de prijzen nog op 5 cent per kg. Dat was 70 procent lager dan de prijzen in augustus 2017. Ook de prijzen voor kersen, pruimen en peren voor verwerking lagen fors lager dan vorig jaar.

De vereniging van Poolse fruittelers is in overleg met de fabrikanten om tot hogere prijzen te komen. Een van de belemmeringen in het overleg is dat sommige fabrieken in handen zijn van Chinese beleggers. Poolse bestuurders moeten dan eerst in overleg met de Chinese eigenaar voordat verder onderhandeld kan worden.
Wat de Poolse telers ook parten speelt, is dat de appelsapconsumptie wereldwijd niet stijgt, maar dat Poolse telers steeds meer concurrentie krijgen uit landen als Moldavië en Oekraïne. Het aanbod industrieappels stijgt, terwijl de afzetmarkt gelijk blijft.
Vanuit de Poolse landbouwraad van de provincie Swietokrzyska is een oproep gedaan aan EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. De lage appelprijzen zijn niet alleen ongunstig voor Poolse telers, maar ook een bedreiging voor de EU-markt. De landbouwraad pleit ervoor dat de EU-steunmaatregelen in het kader van de Russische boycot in stand blijven. Dit jaar zou 500.000 ton appels uit de markt genomen moeten worden voor bijvoorbeeld de productie van bio-ethanol. Het huidige systeem van gratis distributie werkt niet. Ook moet de steun voor nieuwe aanplanten ingetrokken worden en zou er meer steun moeten komen voor de bouw van nieuwe koelcellen.

Ondanks de vele klachten over de malaise in de sector, zijn er ook telers die hun hand in eigen boezem durven steken. Op portalspozywczy.pl zegt Zbigniew Cholyk, voorzitter van LubApple: “We hebben geleerd om niet 30, maar 60 tot 80 ton per hectare te produceren. We hebben moderne boomgaarden met hoge producties, maar we zijn nog niet in staat het fruit goed te onderhouden. We hebben te veel appels van slechte kwaliteit.” Van de 4,5 miljoen ton appels die Polen zal oogsten, zal slechts 1,5 miljoen ton geschikt zijn voor de verse markt.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 september 2018 - 18:57