De vraag naar Poolse appelen is momenteel hoger dan het aanbod. De prijzen stijgen en volgens het Poolse dagblad Puls Biznesu is dit waarschijnlijk nog niet het einde. De krant noemt telersverkoopprijzen tot 1,80 zloty (€ 0,44) per kilo appels. Precies een jaar geleden lag dit op 1,20 zloty (€ 0,29). Volgens Poolse teler Jerzy Gwara ‘bevredigende prijzen’. Hij werd over de huidige situatie geïnterviewd (nadat je op de Poolse site komt ->klik op vertalen rechtsbovenin (A/A teken)).
Volgens het Poolse dagblad is de prijsstijging te wijten zijn aan de terugtrekking van een deel van het fruit uit de markt (EU-interventieregeling); consumptiestijging en afzet naar nieuwe landen zoals als India, Singapore en Canada.
Volgens Roman Cybulski, voorzitter van telersorganisatie Jabłuszko (800 hectare fruit), is er door de Russische blokkade wel wat paniek ontstaan waardoor ook meer kwaliteitsfruit werd verwerkt tot concentraat, en zo dus plaats in de markt maakte.
Jolanta Kazimierska, voorzitter van de Poolse fruittelersorganisatie Unia Owocowa, berekende dat er bijna 200 miljoen kg appels uit de markt onttrokken zijn. Jaarlijks produceert Polen meer dan 3 miljoen ton appels, waarvan ongeveer de helft als tafelappel op de markt komt.
Fructidor.com schrijft over de enorme vraag van de Russische importeurs, zij zouden de prijzen van appels aardig omhoog duwen. Buurlanden Litouwen en Kazachstan hebben dan ook veel interesse in de Poolse vruchten. Rusland controleert de laatste tijd zeer sterk op re-export zaken. Zo werd enkele dagen geleden een vracht Poolse appels onderschept die via Wit-Rusland richting Rusland zou gaan
De Poolse BGZ bank maakte gisteren (6 mei) bekend dat vanwege de relatief warme winter er geen grote schade is ontstaan aan onder andere fruitgewassen. De BGZ bank was tot eind 2013 een dochterbedrijf van de Rabobank, maar werd verkocht. Fruitgewassen stonden relatief vroeg in bloei in Polen.
Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 mei 2015 - 12:34