Meer dan 5.000 Poolse landbouwers hebben afgelopen vrijdag in Warschau geprotesteerd tegen de lage prijzen en de daardoor slechte situatie op Poolse landbouwbedrijven. De betogers eisen onder andere verhoging van de landbouwuitgaven. “We willen dat de premier ziet dat dit niet het geschreeuw is van een handvol mensen, maar dat dit gaat over de drama’s van duizenden Poolse familieboerderijen”, aldus protestleider Michał Kołodziejczak. In een brief aan premier Mateusz Morawiecki pleiten de Poolse ondernemers voor een waardig bestaan en het recht om hun producten tegen een eerlijke prijs te verkopen. Ook willen ze consumenten kunnen informeren over hoe de prijs tot stand komt en dat Poolse boeren niet de oorzaak zijn van de hoge prijzen.
De protesten zijn het initiatief van de Poolse unie van aardappel- en groentetelers, maar ook veel (zacht)fruittelers en varkenshouders deden mee aan het protest.

Afgelopen zondag grepen fruittelers de onthulling van een monument voor voormalig president Lech Kacyński in de stad Krasnik aan om nogmaals te protesteren tegen de slechte omstandigheden voor de sector. Na de onthulling sprak de premier kort met de betogers. De telers eisen onder andere compensatie van geleden verliezen en beperkingen van de invoer van fruit uit het buitenland. De premier gaf aan dat er op het ministerie van landbouw gesprekken lopen over onder meer de import van product uit Oekraïne.

De Poolse telers hebben aangekondigd dat ze op 6 augustus opnieuw naar de premier zullen gaan om hem een volledige lijst van hun eisen te overhandigen. Op 19 juli vindt een gesprek plaats van boeren met vertegenwoordigers van het ministerie van landbouw. Mogelijk dat dan ook de premier aanschuift.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 juli 2018 - 17:13