Brazilië is voor Portugese fruittelers een belangrijke afzetmarkt. In 2014 exporteerden leden van de Portugese organisatie van Rocha-producenten 102.000 ton peren. Daarvan had 40,2% Brazilië als bestemming, 17,5% het Verenigd Koninkrijk, 16,5% Frankrijk, 9,5% Marokko en 5,9% Ierland.
De export naar Brazilië staat echter steeds meer onder druk vanwege slechte economische omstandigheden en devaluatie van de reaal. “De afgelopen jaren zijn er steeds vaker problemen met wanbetalingen en is er een constante daling van het aantal orders”, vertelt Manuel Évora, voorzitter van promotieorganisatie Portugal Fresh op publico.pt.
In de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten worden op dit moment onderhandelingen gevoerd met overheden van Colombia, Peru en Mexico. In september brengen overheidsdelegaties uit deze drie landen een bezoek aan Portugal met als doel een audit uit te voeren om zo de deuren voor export te openen. In samenwerking met het Portugese ministerie van Economische Zaken wordt ook gekeken naar de exportmogelijkheden naar Marokko en het verre oosten, waaronder China. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 september 2015 - 15:25