DLV Plant onderzocht in 2011 en 2012 de voedingsschema’s in framboos, zowel in de opkweek- als de teeltfase. Uit de proeven bleek dat de gebruikte Osmocote-meststoffen van Everris – voorheen Scotts – in combinatie met kokosgruis van Jiffy een positieve bijdrage had bovenop de standaard voedingsschema’s bij framboos. “Het is belangrijk om de meststoffendosering te koppelen aan het planttype ofwel de zwaarte van de plant,” geeft adviseur Willem van Eldik van DLV Plant aan. In de proef werden hoofdzakelijk Tulameen en Glen Ample onderzocht. Ook vergeleek men Cascade wat betreft groei en bloei met beide rassen.

Bij een juiste inzet van de meststoffen in de opkweekfase van framboos ontwikkelen de planten zich beter en zijn ze productiever tijdens de teeltfase. Gebruik van Osmocote-meststoffen tijdens de teelt gaven een positief verschil aan in aantal bladeren en daardoor in meer vruchten. Ook het aantal vruchten per blad was hoger in diverse behandelingen. Uit optische waarnemingen bleek dit verschil niet zichtbaar. Er was geen verschil zichtbaar in bloei en groei van de frambozenplanten.

Tijdens de Open Middag op 3 augustus op het perceel van Van Gennep in Beek en Donk, bespreekt DLV de proefresultaten. Ook tonen de onderzoekers onder andere de opkweek van long cane-planten die afgelopen winter in de koelcel stonden.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 20 juli 2012 - 15:30