Wie de open dag van de proeftuin in Randwijk bezocht, kan bespioneerd zijn door een drone. “De toepassing van drones in de fruitteelt laat nog even op zich wachten, maar komt wel”, aldus Fruitconsult-adviseur Pim van der Horst tijdens een drone-demonstratie. In de Verenigde Staten en bij pc-fruit in België wordt er al meer mee geëxperimenteerd, waarbij bijvoorbeeld bacterievuur en schurft gemonitord kunnen worden in een perceel. In Spanje loopt onderzoek naar de detectie van stress en chlorose. Interessante toepassingen met drones zijn detectie, inspectie of analyse van de bemesting, gewasbescherming, waterhuishouding en oogstraming. Een voorbeeld van een praktische toepassing: stel dat in kaart kan worden gebracht welke bomen erg hard groeien in een perceel en dat dit dan is te koppelen aan software die de wortelsnijder pleksgewijs kan aansturen.

Agrifirm Plant, Boomkwekerij Fleuren en Heighttech showden hun producten op het gebied van precisiefruitteelt. Zo kunnen de Ebee-drone van Agrfirm en de bodemscanner van Fleuren in kaart brengen waar zich problemen in de grond voordoen. Zo bracht de Ebee-drone op de proeftuin het Elstar-mutantenperceel in kaart. Het gedeelte waar hagelnetten staan, ligt wat lager en groeit wat minder doordat het natter is. Het rode gedeelte op de foto laat inderdaad zien dat het achteraan dus natter is.
NFO-innovatiemakelaar Patricia Hoogervorst merkte op dat het goed is de diverse initiatieven rondom precisiefruitteelt te bundelen en er niet allemaal aparte projecten van te maken.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 augustus 2015 - 18:46