Afgelopen dinsdag stond Proeftuin Randwijk in het teken van precisiefruitteelt. ’s Morgens werden in een zogenoemde innovatiecirkel zes nieuwe ideeën voor technologische toepassingen in de fruitteelt gepresenteerd aan zo’n 25 belangstellenden. De innovatiecirkel is onderdeel van het project Fruit 4.0 waar NFO de initiatiefnemer van is.
Fruitconsult wil met een laserscanner enkele keren per jaar de stamdiameter en boomhoogte meten als indicator voor de boomgroei. Door de data te koppelen aan de gps-coördinaten binnen een 3D-model van het perceel is per boom duidelijk of, en hoeveel wortelsnoei per boom nodig is.
Munckhof wil de Pluk-O-Trak van sensoren voorzien, zodat tijdens de pluk al data worden verzameld over bijvoorbeeld maat, kleur en aantal vruchten. De data geven direct inzicht in de vruchtkwaliteit per voorraadbak, maar ook in de plukprestaties van de plukkers.
H.S.S. zoekt naar sensoren en beslissingsregels voor het aansturen van precisiedunning met de spuitmachine. Het doel is om per boom of zelfs sectiegericht (onder- en bovenkant van de boom apart) te dunnen, afhankelijk van het aantal bloesems of vruchten per boom.
Pepperl+Fuchs wil per geplukte voorraadbak tot in de sortering tracking & tracing mogelijk maken. Hiervoor krijgt elke kist een RFID-chip en is elke kist tijdens het sorteerproces terug te leiden naar de pluklocatie (gps-coördinaat). De combinatie met bijvoorbeeld de spuit- en bemestingsregistratie geeft nog een extra terugkoppeling voor een beter boomgaardmanagement.
Boomkwekerij Fleuren wil de TreeWatch-app geschikt maken voor de fruitteelt. De app bestaat uit gedetailleerde perceelplattegronden op basis van gps-data en registratiemogelijkheden van teelthandelingen per perceel. Door alle data te combineren kunnen verklaringen worden gezocht voor bijvoorbeeld afwijkingen in de productie (kwaliteit).
Beacon Fields wil onderzoeken met welke sensoren plantstress bij bomen te meten is. Mogelijk geeft het verloop in stamdikte gedurende de dag en seizoen inzicht in stresssituatie voor de boom. Door waar mogelijk snel in te spelen op zulke stressmomenten kan de productie(kwaliteit) worden verhoogd.
’s Middags lieten ruim 75 belangstellenden zich informeren over de huidige ontwikkelingen in de precisiefruitteelt. Fruitteelt maakte een fotoreportage en Omroep Gelderland een filmpje. Binnenkort volgt een artikel in Fruitteelt over de innovatiemarkt van deze middag.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 juni 2018 - 19:28