Precision Makers stopt per 1 januari 2019 met de verkoop van de X-pert-ombouwkits waarmee het mogelijk is bestaande machines autonoom te laten werken. Het bedrijf, dat onderdeel is van de Dutch Power Company (DPC), gaat zich voorlopig richten op de ontwikkeling van haar eigen merken, waaronder de Greenbot-robottrekker.
De X-pert-ombouwkits worden op bestaande trekkers – Fendt en John Deere – en grasmaaiers gebouwd en dat vraagt steeds meer op gebied van service en onderhoud. Directeur Allard Martinet legt uit dat het misschien een forse stap is om helemaal met de ombouwpakketten te stoppen, maar het in stand houden van de totale range aan modellen is op dit moment een te grote uitdaging. Grote trekkermerken als Fendt en John Deere veranderen regelmatig de aansturing van de software van onderdelen van de trekker, soms ook na een update bij de dealer. Dat levert soms problemen op met de aansturing van de X-pert, waardoor acute service nodig is. “Voor service binnen Nederland is dat nog wel te doen, maar we leveren over de hele wereld”, legt Martinet uit. Dat maakt de bestaande service te kostbaar. Daarnaast vraagt het in stand houden van de X-pert ombouwkist te veel van de expertise binnen het bedrijf, wat ten koste gaat van de ontwikkeling van de eigen merken, waaronder de Greenbot.

In totaal heeft Precision Makers zo’n 150 X-pert-ombouwkits verkocht. In de fruitsector gaat het om 15 à 20 ombouwkits. Deze autonoom gemaakte smalspoortrekkers rijden in Nederland, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. De trekkers worden vooral ingezet voor repeterende werkzaamheden zoals spuiten en maaien.

Martinet benadrukt dat Precision Makers en Dutch Power Company vol blijven inzetten op de ontwikkeling van autonoom werkende voertuigen. Ook de service aan bestaande klanten blijft gewaarborgd. Bestaande klanten zijn nog tien jaar verzekerd van onderdelen en worden nog vijf jaar ondersteund qua software.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018 - 19:47